Álmodj...mert álmodni jó!!!...

Merj nagyot álmodni,mert aki mer az nyer...!!!

Bolond, aki az álmát elmeséli, és még bolondabb, aki meghallgatja – mondják. Az álmok általában rém unalmasak a hallgatónak, aki viszont átélte, roppant izgalmasnak találja. Hogy miért? Mert az álmunk legtöbbször sokkal több, mint egy történet. Érzelmeink, vágyaink, fájdalmaink üzenete – kódolva.
 
Az ember, ha reggel kinyitja a szemét, talán nem is emlékszik az álmára. Én nem szoktam álmodni – mondják sokan –, pedig ez nem igaz, állítólag mindenki álmodik, legfeljebb nem emlékszik rá. Aki viszont emlékezik, és közvetlenül az ébredéskor az álmára gondol, fura érzelmekkel társítja a filmjét. Ettől lesz olyan izgalmas.
Hányszor érezzük azt, miközben az álmunkat meséljük, hogy kimondva lapossá, unalmassá válik, és képtelenek vagyunk megfogalmazni mindazt, amit akkor, abban az állapotban átéltünk. Ennek oka az, hogy álmaink csupa szimbólumból állnak. Legtöbbször nem konkrét eseményről, személyekről számolnak be, hanem mint egy modern, absztrakt filmben, elmosódnak a képek, felismerhetetlenek, mégis oly ismerősek a helyszínek és a személyek, és olyan furaságokat tesznek,  hogy ébredésünk után csak mosolyogni tudunk rajta.
Az álmok a pszichológia álláspontja szerint a tudatalattink üzenetei. Vagyis olyan képek – indulatok, érzelmek, vágyak, tények –, amelyeket éber, tudatos állapotunkban nem érzünk, nem gondolunk, vagy nem figyelünk fel rájuk.
Álmunkban a lelkeink beszélgetnek

Az álmok az éber állapotban összegyűjtött történésekből, a pillanatnyi környezeti ingerekből (pl. hideg van, vagy pisilni kell) táplálkoznak, illetve lelkünk tudattalan emlékeiből, gyerekkori eseményekből és a kollektív tudattalanból. C.G. Jung svájci pszichiáter nevezte így azt a tapasztalás-tömeget, amit az emberiség megszületésétől kezdve összegyűjtött. Jung szerint az álmaink során ezek a közös, tudattalan élmények bukkannak fel egyetemes szimbólumokként. Ezeket az álomszimbólumokat nevezte archetípusoknak.
Visszatérő álmok

A legizgalmasabbak azok az álmaink, amelyek időről időre, akár évtizedeken át meglátogatnak minket. Ezek bizonyára üzenni akarnak valamit. Valami olyan problémára szeretnék felhívni a figyelmünket, amit ha megoldanánk, harmonikusabb lenne a lelkünk.
Az én visszatérő álmomban mindig egy házban vagyok, egy olyan házban, aminek még a címét is tudom, persze nem valós ház ez, a képzeletem (álmom) szüleménye. Ebben a házban jól érzem magam, de nem lakhatok ott, mert...
Sose derül ki, miért nem lakhatok ott, pedig a ház álmomban az enyém. Sok emelete van, gyönyörű kertje, izgalmas berendezése, elrendezése. Szeretek erről álmodni, szeretek újra és újra találkozni a házammal, bár olyankor mindig sóvárgással, nyugtalansággal ébredek.
Mit tegyünk az álmainkkal?

Pszichológus ismerősöm azt mondta, ez a ház én magam vagyok. Az én lelkem, személyiségem, tudatalattim. Az üzenet, amit fontolóra kell vennem, hogy bár a ház az enyém, mégsem lakhatok benne. Vagyis nem érzem jól magam a bőrömben, nem vagyok önmagam. Sejtése szerint azért nem lakhatok végre a saját, gyönyörű házamban, vagyis azért nem lehetek önmagam, mert a jelenlegi életperiódusomban nem találom a harmóniát. Ha rendbe teszem az érzéseimet, ha megtalálom a teljességemet, valószínűleg a házba is beköltözhetek végre.  Vagy éppen, mivel nem lesz többé szükség erre az álomra, sose látom többé – viszont megtalálom önmagamban. 
Ha olyasmiről álmodunk, ami még ébredésünk után is fura érzelmekkel tölt el minket, érdemes egy kis álomelemzésbe kezdeni. Ehhez az álmoskönyvek is támaszt adhatnak, viszont tudnunk kell, hogy ezek csak nagyon általános kiindulópontok. A szubjektum saját szimbólumokat is gyárt, vagyis mindenkinek mást jelenthet ugyanaz a tárgy, jelenség.
Érdemesebb inkább jól megfigyelni az álmunkban megjelenő szimbólumokat. Vajon milyen érzelmek kerítenek hatásuk alá, amikor ezeket szemléljük? Milyen kapcsolatban lehetnek a mindennapjainkkal? Az elemzésben sokat segíthet, ha leírjuk az álmunkat. Engedjük, hadd teljen be az oldal, ne figyeljünk a szépírásra, a szabatos fogalmazásra. Ha újraolvassuk, észre fogjuk venni, hogy olyan dolgok is megjelentek a papíron, amik álmunkban nem is szerepeltek. Ezek már magyarázatok, következtetések, érdemes tehát odafigyelni rájuk.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 3
Heti: 14
Havi: 11
Össz.: 20 111

Látogatottság növelés
Oldal: Álmaink üzenete
Álmodj...mert álmodni jó!!!... - © 2008 - 2024 - alomblog.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »